Cisi zabójcy: pięć przedmiotów w domu, które rujnują nasze zdrowie

Pamiętasz, jak kiedyś mówili, że nie możesz siedzieć blisko telewizora, bo wydziela mocne promieniowanie?

W latach 90. była to chyba najbardziej niebezpieczna rzecz w domu.

Ale teraz, gdziekolwiek spojrzysz, wszystko niesie ze sobą ukryte zagrożenie. I owszem, możemy pogodzić się z pewną szkodliwością, ale niektóre przedmioty są naprawdę niebezpieczne dla zdrowia.

Dywany

dywany

Jakie jest niebezpieczeństwo:

Niestety, w nowoczesnych mieszkaniach, dywany wykonane z naturalnych tkanin nie są często spotykane, większość osób kupuje dywany wykonane z materiałów syntetycznych, a te, zdaniem ekspertów, są siedliskiem wszelkiego rodzaju substancji rakotwórczych, takich jak p-dichlorobenzen, benzen, akryl i inne chemikalia.

Powodują uszkodzenie nerwów, halucynacje i zaostrzenie dolegliwości oddechowych. Ponadto większość nowych dywanów jest poddawana działaniu sztucznych barwników, odplamiaczy zawierających toksyczne chemikalia.

Szczególnie niebezpieczne są ognioodporne wykładziny podłogowe. Substancje lotne, które odparowują z dywanu osadzają się w płucach i mogą prowadzić do alergii lub obrzęków.

Ze względu na trwałe przymocowanie podłogi do podłogi niemożliwe jest czyszczenie i usuwanie gromadzących się pod nią roztoczy (patogeny astmy). W rzeczywistości ciągle żyjesz na wielkiej bombie chemicznej, na którą organizm może reagować w różny sposób.

Co możesz zrobić:

Jeśli zdecydujesz się na sztuczny dywan, spróbuj czyścić go na sucho przynajmniej raz na sześć miesięcy i wytrząsaj na ulicy co dwa tygodnie. Dywan, tak jak w każdy piątek, wymaga wentylacji. I pamiętaj, kupując wykładzinę podłogową, warto wziąć pod uwagę, że im wyższa wysokość włosia, tym trudniej jest dbać o produkt. Jest to szczególnie ważne dla alergików: kurz gromadzący się w pryzmie może wywołać zaostrzenie choroby.

Pojemniki na żywność

pojemnik na żywność

Jakie jest niebezpieczeństwo:

Pojemniki na żywność same w sobie nie są niebezpieczne, chociaż ftalany czy plastyfikatory, z których są wykonane, nie dodają zdrowia. Ale jeśli opakowania były wykonane ze styrenu lub bisfenolu A, warto się nad tym zastanowić, czy naprawdę tego potrzebujesz?

Faktem jest, że bisfenol A zaczyna przenikać do żywności, gdy jest podgrzewany w kuchence mikrofalowej i, jak każdy szkodliwy koncentrat, może stać się destrukcyjny. Stopniowo gromadzi się w organizmie i może zaostrzać objawy każdej choroby.

Ważne! Obecność bisfenolu oznaczona jest na opakowaniu cyfrą 7 w trójkącie.

Inną szkodliwą rzeczą substancją jest styren, używany do produkcji styropianu, jest on oznaczany cyfrą 6 w trójkącie.

Zwykle służy do robienia podkładek pod owoce i mięso oraz kubków na jogurt. Zwykle styren jest bezpieczny, o ile nie wkłada się go do kuchenki mikrofalowej. Styren jest bardzo szkodliwy dla wątroby i układu rozrodczego.

Co możesz zrobić:

Jeśli to możliwe, zamień pojemniki plastikowe na pojemniki szklane i ceramiczne lub wybierz pojemniki z polietylenu lub polipropylenu. Jeśli zdecydujesz się podgrzewać jedzenie, lepiej położyć je na talerzu.

Naczynia teflonowe

teflon

Jakie jest niebezpieczeństwo:

W wysokich temperaturach politetrafluoroetylen uwalnia toksyczny gaz, a to jest właśnie substancja, dzięki której teflon odpycha tłuszcz i wodę.

Badania na zwierzętach wykazały już, że politetrafluoroetylen powoduje raka, uszkodzenia wątroby i uszkodzenia autoimmunologiczne.

Co możesz zrobić:

Wybierz stal nierdzewną lub żeliwo. Jeśli nie jesteś gotowy na zrezygnowanie z naczyń teflonowych, to podczas ich używania nie używaj noża ani widelca, ponieważ może to spowodować uszkodzenie powłoki.

Takie naczynia należy myć w ciepłej wodzie miękką gąbką.

Zasłony prysznicowe

zasłona prysznicowa

Jakie jest niebezpieczeństwo:

Czy zauważyłeś kiedyś dziwny zapach swojej nowej zasłony prysznicowej?

Zasłony prysznicowe są zrobione z  polichlorku winylu który jest substancją podrażniającą drogi oddechowe, uszkadzającą ośrodkowy układ nerwowy, wątrobę i nerki, a także wywołującą nudności, bóle głowy i utratę koordynacji.

Stwierdzili to ekolodzy i lekarze z Kanady i Stanów Zjednoczonych, którzy badali właściwości PVC.

Substancja ta jest szczególnie toksyczna przy zetknięciu z gorącą wodą – może uwalniać wiele lotnych związków, które szybko osadzają się w naszych płucach.

Co możesz zrobić:

Wybierz zasłony z nietoksycznego tworzywa sztucznego (PEVA) lub wybierz naturalne materiały – bawełnę, bambus, włókno konopne i inne.

Gąbki do mycia naczyń

gąbka do mycia naczyń

Jakie jest niebezpieczeństwo:

Gąbki do mycia naczyń to prawdziwy raj dla wielu bakterii.

Gąbka do zmywania naczyń kuchennych może być 200 000 razy bardziej brudna niż deska sedesowa i zawierać ponad 362 rodzaje bakterii wywołujących poważne choroby zakaźne.

77% gąbek kuchennych zawiera bakterie z grupy coli, prowadzące do ostrych zaburzeń jelitowych, a 18% gąbek zawiera bakterie gronkowcowe. Kolejne 88% gąbek, tydzień po rozpoczęciu stosowania, zaczyna namnażać na sobie grzyb i pleśń.

Co możesz zrobić:

Czas życia gąbki to jeden tydzień. Nie próbuj jej myć ani używać do czegoś innego, na przykład do sprzątania łazienki.

Minęło siedem dni? Gąbka trafia do kosza.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *